Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy przygotowanie biszkoptu do tortu musi być trudne? Nie! Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych wskazówkach, by twoje ciasto było maksymalnie wyrośnięte, a także miękkie, puszyste i wilgotne. Wystarczy jedynie 15 minut przygotowań i kilka składników. Ten biszkopt sprawi, że już nigdy nie kupisz gotowego spodu do tortu.
średnica formy: 22 cm
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 266
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 272
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3303
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 39
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3630
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 266
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 272
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3303
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 39
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3630
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na wysokich obrotach do momentu powstania luźnej piany. Dodaj 1/3 wymaganego cukru i ubij całość na sztywną pianę. Odłóż na bok. W innej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, wodą, solą, miodem i wanilią. Masa powinna być puszysta i pozostawiać widoczne przez 3-4 sekundy wstęgi. Do masy żółtkowej dodaj połowę białek i delikatnie wymieszaj.
Do masy z żółtek dodaj przesiane mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech partiach, delikatnie mieszając szpatułką za każdym razem. Następnie w niewielkiej miseczce wymieszaj olej z kilkoma łyżkami ciasta. Całość przenieś do miski i wymieszaj. Dodaj pozostałe białka i delikatnie wmieszaj je do masy.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto i dwukrotnie uderz formą o blat. Biszkopt do tortu wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut do ładnego zrumienienia i wypukłości, a także suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce. Chłodny biszkopt możesz dzielić na warstwy i przekładać ulubionymi kremami.