Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt jest prosty w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet nowicjusz, ale trzeba trzymać się jednej prostej zasady. Należy doskonale ubić jajka z cukrem i skrobią. Ciasto wyrośnie wysoko i równo. Tort będzie okazały.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Do misy miksera wbijamy całe jaja, dodajemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać jajka na wolnych obrotach. Dosypujemy całą skrobię od razu i cukier. Teraz zwiększamy obroty do maksimum. Masę ubijamy 10-12 minut. Musi znacznie zwiększyć objętość i gęstość.
Do tak ubitych jaj dodajemy po łyżce suche składniki uprzednio odważone, zmieszane i dokładnie połączone rózgą. Czynność tę wykonujemy przy najmniejszych obrotach miksera. Na koniec, gdy masa biszkoptowa będzie gotowa, przemieszajmy ją jeszcze łopatką silikonową 2-3 razy. Teraz wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Patyczkiem do szaszłyków robimy w cieście kilka kolistych ruchów, aby usunąć nadmiar powietrza.
Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C na funkcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 35 minut (do suchego patyczka)
Gotowe ciasto wykładamy na kratkę i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie wyjmujemy je ostrożnie (nożem delikatnie odsuwamy brzeg od formy i zdejmujemy papier ze spodu) z formy i układamy spodem do góry na kratce. Po całkowitym przestudzeniu owijamy biszkopt w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dopiero możemy biszkopt kroić na blaty.
Biszkopt ten ma wiele zalet: jest bardzo tani, nie musimy rozdzielać białek od żółtek i osobno ubijać , nie używamy do niego proszku do pieczenia, wyrasta wysoki i równy na około 6 cm, po ustabilizowaniu go w chłodnym miejscu doskonale się kroi na blaty, jest bardzo smaczny, wilgotny i lekki, szczególnie dedykowany do kremów delikatnych, np. z bitej śmietany i mascarpone. Najważniejsze, aby doskonale ubić jajka z cukrem i skrobią, która stabilizuje jego strukturę oraz zaraz po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie wyjąć go z formy. Będzie wtedy równy i wysoki.
Tort powstały na bazie tego biszkoptu: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-tort-dyskoteka-latwy-dla-poczatkujacych,1978599,walek.html