Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt orzechowy to ciekawa propozycja na urozmaicenie klasycznych tortów i ciast - waniliowych czy kakaowych. Świetnie pasuje do kremu orzechowego, maślanego czy czekoladowego. Ciasto jest puszyste, miękkie, o wspaniałym smaku i zapachu. Wewnątrz czuć fragmenty orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości podczas jedzenia. Całość jest dość prosta w przygotowaniu i choć wymaga znajomości kilku technik kulinarnych, to z pewnością już za pierwszym razem cała twoja rodzina będzie zachwycona, a ty będziesz piec to danie znacznie częściej.
Przygotuj biszkopt orzechowy z mielonych orzechów włoskich zamiast mąki pszennej. Dzięki temu ciasto orzechowe jest znacznie zdrowsze, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Orzechy wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu. Regulują pracę jelit oraz zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawierają też witaminę E o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu hamują procesy starzenia oraz wspierają ogólną odporność organizmu. Mają tez pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci!
Zamiast mąki pszennej do tego biszkoptu orzechowego użyj mąki orzechowej lub też samodzielnie zmielonych orzechów włoskich. Z powodzeniem możesz też stworzyć własną mieszankę bakalii i dodać też nieco laskowych, orzechy pekan czy brazylijskie. Każdorazowo takie ciasto będzie miało nieco inny smak, charakterystyczny dla danego rodzaju składnika. Ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie przesianej łyżeczki kakao, dzięki czemu całość będzie miała lekko czekoladowy smak. Koniecznie pamiętaj o miodzie, który jest znacznie zdrowszym słodzikiem niż cukier, a w dodatku zapewnia wyjątkowy aromat i zapach.
Białka można ubić do momentu uzyskania miękkich lub sztywnych szczytów. W pierwszej wersji szczyty utworzone przez mikser będą powoli kłaść się w misce, a w drugiej pozostają niezmienne przez długi czas. By białka lepiej się ubijały, powinny być w temperaturze pokojowej, a do miski dobrze dodać szczyptę soli. Dzięki temu masa pozostanie stabilna na dłuższy czas i szybciej się ubije. Pamiętaj, by cukier dosypywać w momencie, gdy białka osiągną miękkie szczyty i kontynuować dalsze ubijanie do otrzymania sztywnej piany. Dopiero wtedy możesz dołożyć żółtka i miód, miksując na niskich obrotach. Uważaj jednak, by nie przebić jajek, bo całość się rozwarstwi i będzie nie do użycia.
Przygotowując biszkopt orzechowy siostry Anastazji, jak i każdy inny rodzaj ciasta, zawsze dodawaj suche składniki do mokrych, najlepiej małymi partiami. Mieszaj tylko do momentu całkowitego wchłonięcia mąki, ale nie dłużej. Zbyt długie mieszanie może sprawić, że po upieczeniu blat będzie twardy i gumiasty w konsystencji, a samo ciasto nie wyrośnie tak ładnie jak powinno.
Upieczony biszkopt orzechowy zostaw w piekarniku do lekkiego przestudzenia, najlepiej przez godzinę, w podobny sposób co sernik królewski. Następnie zdejmij tortownicę i odłóż ciasto na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu unikniesz jego zawilgocenia, które mogłoby potem źle wpływać na konsystencję gotowego tortu i problem z przekrojeniem poszczególnych blatów.
Wystudzony biszkopt możesz przekroić na 2 lub 3 warstwy. Każdy blat biszkoptu orzechowego możesz posmarować cienką warstwą kremu o ulubionym smaku. Świetnie sprawdzi się też krem maślany, czekoladowy czy śmietanowy. Taki tort orzechowy będzie prawdziwą gratką dla wszystkich małych i dużej wiewiórek.
Domowej roboty biszkopt orzechowy sprawdzi się na każdą okazję - czy to jako ciasto do niedzielnej kawy, czy też jako baza tortu urodzinowego lub jubileuszowego. Intensywny smak kremu orzechowego idealnie dopełnia cały deser. Nie zapomnij też posypać go dużą ilością siekanych, ulubionych orzeszków!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18917
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9519
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4082
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 692
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18917
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9519
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4082
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 692
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i miód. Mikser odstawiamy na bok.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, zmielone orzechy włoskie, bułkę tartą i kakao (jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor ciasta).
Suche składniki stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki mieszamy łyżką do momentu połączenia składników.
Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt orzechowy przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.