Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Biszkopt orzechowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Biszkopt orzechowy

18.07.2025 Odsłon: 43931
5.0 (79 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Biszkopt orzechowy to ciekawa propozycja na urozmaicenie klasycznych tortów i ciast - waniliowych czy kakaowych. Świetnie pasuje do kremu orzechowego, maślanego czy czekoladowego. Ciasto jest puszyste, miękkie, o wspaniałym smaku i zapachu. Wewnątrz czuć fragmenty orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości podczas jedzenia. Całość jest dość prosta w przygotowaniu i choć wymaga znajomości kilku technik kulinarnych, to z pewnością już za pierwszym razem cała twoja rodzina będzie zachwycona, a ty będziesz piec to danie znacznie częściej. 

Biszkopt orzechowy przepisu siostry Anastazji zdrowy na serce 

Przygotuj biszkopt orzechowy z mielonych orzechów włoskich zamiast mąki pszennej. Dzięki temu ciasto orzechowe jest znacznie zdrowsze, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Orzechy wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu. Regulują pracę jelit oraz zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawierają też witaminę E o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu hamują procesy starzenia oraz wspierają ogólną odporność organizmu. Mają tez pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przygotuj biszkopt orzechowy 

Zamiast mąki pszennej do tego biszkoptu orzechowego użyj mąki orzechowej lub też samodzielnie zmielonych orzechów włoskich. Z powodzeniem możesz też stworzyć własną mieszankę bakalii i dodać też nieco laskowych, orzechy pekan czy brazylijskie. Każdorazowo takie ciasto będzie miało nieco inny smak, charakterystyczny dla danego rodzaju składnika. Ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie przesianej łyżeczki kakao, dzięki czemu całość będzie miała lekko czekoladowy smak. Koniecznie pamiętaj o miodzie, który jest znacznie zdrowszym słodzikiem niż cukier, a w dodatku zapewnia wyjątkowy aromat i zapach. 

Jak prawidłowo ubić białka? 

Białka można ubić do momentu uzyskania miękkich lub sztywnych szczytów. W pierwszej wersji szczyty utworzone przez mikser będą powoli kłaść się w misce, a w drugiej pozostają niezmienne przez długi czas. By białka lepiej się ubijały, powinny być w temperaturze pokojowej, a do miski dobrze dodać szczyptę soli. Dzięki temu masa pozostanie stabilna na dłuższy czas i szybciej się ubije. Pamiętaj, by cukier dosypywać w momencie, gdy białka osiągną miękkie szczyty i kontynuować dalsze ubijanie do otrzymania sztywnej piany. Dopiero wtedy możesz dołożyć żółtka i miód, miksując na niskich obrotach. Uważaj jednak, by nie przebić jajek, bo całość się rozwarstwi i będzie nie do użycia. 

Puszysty biszkopt orzechowy - suche składniki dodawaj do mokrych 

Przygotowując biszkopt orzechowy siostry Anastazji, jak i każdy inny rodzaj ciasta, zawsze dodawaj suche składniki do mokrych, najlepiej małymi partiami. Mieszaj tylko do momentu całkowitego wchłonięcia mąki, ale nie dłużej. Zbyt długie mieszanie może sprawić, że po upieczeniu blat będzie twardy i gumiasty w konsystencji, a samo ciasto nie wyrośnie tak ładnie jak powinno. 

Studzimy upieczony biszkopt orzechowy 

Upieczony biszkopt orzechowy zostaw w piekarniku do lekkiego przestudzenia, najlepiej przez godzinę, w podobny sposób co sernik królewski. Następnie zdejmij tortownicę i odłóż ciasto na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu unikniesz jego zawilgocenia, które mogłoby potem źle wpływać na konsystencję gotowego tortu i problem z przekrojeniem poszczególnych blatów.  

Idealny biszkopt orzechowy do tortu 

Wystudzony biszkopt możesz przekroić na 2 lub 3 warstwy. Każdy blat biszkoptu orzechowego możesz posmarować cienką warstwą kremu o ulubionym smaku. Świetnie sprawdzi się też krem maślany, czekoladowy czy śmietanowy. Taki tort orzechowy będzie prawdziwą gratką dla wszystkich małych i dużej wiewiórek.  

Domowej roboty biszkopt orzechowy sprawdzi się na każdą okazję - czy to jako ciasto do niedzielnej kawy, czy też jako baza tortu urodzinowego lub jubileuszowego. Intensywny smak kremu orzechowego idealnie dopełnia cały deser. Nie zapomnij też posypać go dużą ilością siekanych, ulubionych orzeszków! 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 18917

do 15 min 15 min
25
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9519

> 60 min >60 min
24
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2079

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4082

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 692

do 15 min 15 min
4
Mioo
Mioo
Śniadania

Pasta z białej fasoli i awokado

Śniadania Pasta z białej fasoli i awokado

Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Imbir
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 352

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 18917

do 15 min 15 min
25
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9519

> 60 min >60 min
24
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2079

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4082

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 692

do 15 min 15 min
4
Mioo
Mioo
Śniadania

Pasta z białej fasoli i awokado

Śniadania Pasta z białej fasoli i awokado

Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Imbir
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 352

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Biszkopt orzechowy
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i miód. Mikser odstawiamy na bok.

2

Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, zmielone orzechy włoskie, bułkę tartą i kakao (jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor ciasta).

3

Suche składniki stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki mieszamy łyżką do momentu połączenia składników.

4

Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt orzechowy przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki