Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-05-2022
Dziś mam dla Was przepis na smaczne ciasto. Biszkopt nasączony kawą, banany, krem mascarpone, a na wierzchu kakao. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Koniecznie musicie spróbować. Nam bardzo smakowało. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4547
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34320
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2031
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113720
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4547
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34320
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2031
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113720
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Na koniec przesiać obie mąki i kakao. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25 minut.
Kawę i cukier wsypać do gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, kiedy będzie gęsta dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolity, gęsty krem. Przestudzony biszkopt nasączyć kawą. Następnie ułożyć banany pokrojone w plasterki.
Na to wyłożyć krem mascarpone. Wierzch posypać kakao.
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.