Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-05-2022
Dziś mam dla Was przepis na smaczne ciasto. Biszkopt nasączony kawą, banany, krem mascarpone, a na wierzchu kakao. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Koniecznie musicie spróbować. Nam bardzo smakowało. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2506
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1058
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1372
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2506
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1058
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1372
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7216
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Na koniec przesiać obie mąki i kakao. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25 minut.
Kawę i cukier wsypać do gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, kiedy będzie gęsta dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolity, gęsty krem. Przestudzony biszkopt nasączyć kawą. Następnie ułożyć banany pokrojone w plasterki.
Na to wyłożyć krem mascarpone. Wierzch posypać kakao.
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.