Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, krem z białej czekolady i owoce. To moja propozycja dla Was na weekend. Coś pysznego. Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego, że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty, lub przełożyć nim tort.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 62
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 118
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 62
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 118
Składniki
Śmietankę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy śmietanką będzie ciepła wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Jeśli zostaną małe kawałeczki to można jeszcze na chwilę włączyć gaz i mieszać do rozpuszczenia, aż powstanie jednolita gęsta masa. Należy uważać, żeby nie zagotować śmietanki. Gotową śmietankę z czekoladą odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 5 godzin w lodówce.
W czasie, gdy śmietanka się chłodzi można przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej wsypać obie mąki i delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy, boki wysmarować masłem). Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Tylko do połączenia składników.
Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną, następnie wyłożyć krem z białej czekolady. Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami. Owoce posmarować dżemem. Będą ładnie błyszczeć i nie obeschną. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.