Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwie letnie, lekkie i rozpustne ciacho.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1357
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1357
Składniki
PICHCIMY BISZKOPT Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Prostokątne formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Kiedy uzyskamy już zwartą i błyszczącą pianę, dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie odkładamy maszynę i chwytamy drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki mieszając powolutku, aby nie zamordować delikatnej masy i nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza. Gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Pamiętajmy, że biszkopt to ciacho kapryśne… nie wolno nam otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i dziubać go patykiem! Wtedy z pewnością opadnie. Zostawmy go w spokoju i nie męczmy niepotrzebnie, gdyż po 30 minutach z pewnością będzie pięknie upieczony. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, po czym odwracamy go wierzchem do dołu, układamy na blacie i odklejamy papier.
ROBIMY MALINOWY KREM Żelatynę wsypujemy do ¼ szklanki gorącej wody i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Do wysokiej miski wrzucamy maliny oraz cukier i blendujemy dokładnie na gęsty mus. W osobnej misce ubijamy śmietanę z dodatkiem śnieżki, a gdy piana stanie się sztywna i błyszcząca, zaczynamy dodawać partiami serek waniliowy oraz mus malinowy, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy płynną, nieco wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę, aby dokładnie rozprowadzić ją w kremie. Miskę odkładamy na kilka-kilkanaście minut do wstępnego zgęstnienia masy.
SKŁADAMY CIACHO W JEDNĄ, PYSZNĄ CAŁOŚĆ Wystudzony biszkopt na powrót układamy w formie, zalewamy go połową malinowego kremu i wyrównujemy wierzch. Na kremie układamy herbatniki, ewentualnie docinając lub krusząc niektóre z nich, aby dopasować je idealnie do wymiaru formy.
Warstwę herbatnikową ponownie zalewamy pozostałą połową kremu, wyrównujemy i ozdabiamy wierzch malinami, podle własnej fantazji.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie galaretki.
Do połowy litra gorącej wody wsypujemy obie galaretki i mieszamy energicznie do ich rozpuszczenia. Odstawiamy, aby płyn wystygł do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy w lodówce. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch schłodzonego ciasta i z powrotem wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. W tym czasie krem powinien całkowicie stężeć, a biszkopt i herbatniki nieco zmięknąć.