Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W cieście idealnie mieszają się smaki - słodki smak masy kajmakowo-krówkowej i lekko słony smak masła orzechowego. Wszystko to na puszystym biszkopcie. Najlepiej smakuje mocno schłodzone
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Biszkopt: Jajka rozdizelamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztuwną pianę z częścią cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy proszek i przesiane mąki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest w piekarniku możemy zrobić masę. Budyń robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Powinien być bardzo gęsty. Najlepszy jest budyń bez cukru, bo sama masa jest już wystarczająco słodka. Teraz kajmak. Udało mi się kupić mleko skondensowane o smaku krówkowym, ale gotowane. Bardzo polecam, ponieważ oszczędza nam to bardzo dużo czasu :). Oczywiście możecie też przygotować kajmak sami - puszkę należy wtedy gotować, cały czas pilnując ilości wody, przez ok 3 godziny. Masę z puszki mieszkamy z przestudzonym budyniem.
Wystudzony biszkopt smarujemy masłem orzechowym. Ważne aby było to masło 100%, a nie coś słodkiego typu nutella. Ja używałam masła z orzechów ziemnych crunchy, czyli z kawałkami orzechów. Sprawdziło się super, ale oczywiście może to być też masło gładkie, albo z orzechów laskowych czy włoskich. Na masło wykładamy masę kajmakowo-krówkową.
Ciasto wkładamy do lodówki - koniecznie na całą noc, aby masa dobrze stężała. Ciasto jest bardzo słodkie, więc nie dekorowałam go już czekoladą :) Przepis jest na tortownicę, jeśli chcecie zrobić ciasto na dużą foremkę, składniki należy pomnożyć razy dwa.