Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z musem z jabłek i bitą śmietaną jest bardzo smaczne. Delikatne, lekkie i nie za bardzo słodkie.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 532
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14464
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1416
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 322
Pychota. Polecam.
Odsłon: 532
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14464
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1416
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 322
Składniki
Obrane jabłka wsypać do rondla, wlać szklankę wody, rozgotować. Zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką, dosłodzić, odłożyć do stężenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Z zimnego biszkoptu usunąć wierzchnią skórkę, przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Oba blaty skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na jeden blat wyłożyć tężejący mus z jabłek, odłożyć do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie ciągle ubijając wlać płynną galaretkę.
2/3 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek i przykryć drugim biszkoptem.
Resztą kremu posmarować ciasto po wierzchu, posypać pokruszonymi biszkoptami. Ozdobnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki do stężenia.