Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka pianka truskawkowa na biszkoptowym spodzie zadziwiająco szybko znika ze stołu.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 365
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 158
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17146
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 365
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 158
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17146
Składniki
BISZKOPT: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1 Mąkę i skrobię przesiej przez sitko. 2. Białka oddziel od żółtek. 3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę). 4. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. 5. Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając oraz wodę. 6. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. 7. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki (nie mikserem!), aby składniki się połączyły. 8. Delikatnie przełóż masę do blaszki (wym. 36 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na blat. 11. Wystudź w temperaturze pokojowej.
MUS TRUSKAWKOWY: * Mrożone owoce wcześniej należy rozmrozić. 1. Rozmrożone owoce wraz z sokiem z cytryny zmiksuj blenderem na puree. 2. Przełóż do garnka, dodaj cukier i mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do momentu gdy cukier się rozpuści i zacznie wrzeć. 3. Zdejmij z ognia, dodaj galaretkę w proszku i cały czas mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 4. Zimną śmietankę ubij na sztywną i gęstą pianę, delikatnie mieszając połącz z ostudzonym musem. 5. Wyłóż na ostudzone ciasto biszkoptowe, aby nie było przerw przy brzegach.
DEKORACJA Z CZEKOLADY: 1. Do niewielkiego rondelka wlej wodę ok. 1/3 jego wysokości. 2. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. 3. Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć, czekoladę oraz mleko przełóż do miseczki i postaw ją na rondelku z wodą (ważne - miska z czekoladą nie może stykać się z wodą). 4. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać pod wpływem ciepła pary wodnej, zamieszaj ją łyżką. 5. Roztopioną czekoladą udekoruj wierzch ciasta. 6. Gotowe ciasto włóż na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 7. Podawaj udekorowane listkami świeżej mięty. 8. Smacznego.