Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i orzeźwiający biszkopt z delikatnym musem truskawkowym i cytrynową galaretką. Ciasto nie za słodkie, lekko kwaskowate, idealne na lato.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5365
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 412
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5365
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 412
Składniki
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukier, cały czas ubijamy aż do wyczerpania składników.
Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy na kratce.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki za pomocą blendera miksujemy na mus.
Do truskawkowego musu dodajemy tężejącą galaretkę i cukier puder. Wszystko miksujemy około 2-3 minut.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej biszkopt, na który wylewamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,2 litra wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą cytrynową galaretkę wylewamy na mus truskawkowy.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego !!!
;-D