Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jabłkami czyli prosty mus jabłkowy i kremem śmietankowy obłożony brzoskwiniami z syropu, wykorzystując składniki mające w domu. Polecam bo wyszło pyszne.
tortownica o średnicy 22 cm, papier do pieczenia, mikser, nóż, łyżka drewniana, ręcznik papierowy,
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 393
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14626
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 393
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14626
Składniki
Biszkopt przygotowany według przepisu - oto link do przepisu ; https;//smaker.pl/przepisy-desery/przepis-biszkopt-z-5-jaj,2029815,bozena1960.html Mus jabłkowy; Jabłka po umyciu i osuszeniu obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do garnka najlepiej z grubym dnem , skropić sokiem z cytryny i wlać wodę. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień gazu i gotować na średnim ogniu aż jabłka zmiękną czyli do rozgotowania jabłek i aby część wody odparowała. Podczas gotować często mieszając by jabłka się nie przypaliły. Czas gotowania u mnie około 30 minut. Gdy jabłka już gotowe zdjąć z gazu i do jabłek wsypać galaretki cytrynowe mieszając do rozpuszczenia galaretek. ( Gdyby zdążyło się że woda wyparuje , a jabłka jeszcze nie są takie jak chcemy podlać jeszcze wodą.) Gotowy mus wystudzić. Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam mikserem na puszystą sztywną masę, dodając cukier puder, a pod koniec ubijania zmniejszając obroty miksera dodaję stopniowo śmietan fix - y. Ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone. Składanie ciasta; Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam na 3 krążki. ( środkowy krążek odłożyłam na boku , wykorzystany do innego wypieku). Spód biszkoptu przełożyłam z powrotem do tortownicy, rozłożyłam wystudzony mus jabłkowy, nałożyłam drugi krążek czyli górę biszkoptu , lekko docisnęłam i włożyłam na 20 - 30 minut do lodówki. Po wyjęciu na biszkopt rozłożyłam większą część kremu śmietankowego, ułożyłam przygotowane wcześniej brzoskwinie i posypałam posiekaną czekoladą . Schłodziłam w lodówce. Smacznego Takie moje rady; 1) Biszkopt jeżeli chcecie możecie nasączyć lecz nie koniecznie. 2) Krem śmietankowy może być przygotowany bez serka mascarpone. 3) Środkowy odłożony krążek możecie wykorzystać do deserków czy do innego wypieku. ( ja mój wykorzystałam do deserków na andrzejki ). 4) Krem śmietankowy możecie przygotować z mniejszej ilości np. z 400 ml. śmietany , ja przygotowałam tyle bo pozostały krem wylądował do przygotowania deserków z galaretek. więc żeby nie robić drugi raz.
Biszkopt przekroiłam na 3 krążki.
Spód biszkoptu włożyłam do tortownicy i rozłożyłam mus jabłkowy.
Nałożenie kremu śmietankowego, udekorowanie brzoskwiniami i posiekaną czekoladą. Smacznego