Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z rabarbarem i szczyptą cynamonu, podany z bitą śmietaną. Kwintesencja zbliżającego się lata. Pycha, a w dodatku prosto i szybko, czyli tak jak lubimy najbardziej.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 64
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2443
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 528
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 874
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 64
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2443
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 528
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 874
Składniki
Na tortownicę 25 cm. Rabarbar obrać ze skórki, przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić na czas robienia biszkoptu. Zrobić biszkopt: białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier,następnie po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodawać łyżka po łyżce przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier rozłożyć rabarbar, a na rabarbar wylać ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na około 40 minut (zawsze sprawdzam patyczkiem). Ciasto wyjąć z formy, lekko wystudzić i szybkim, zdecydowanym ruchem odwrócić na drugą stronę, tak aby rabarbar był na wierzchu. Można posypać cukrem pudrem, można też w wersji na bogato ;)podać z ubitą śmietaną, ozdobione listkiem np.mięty. Pycha