Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny biszkopt z truskawkami, masą budyniową, bitą śmietaną, płatkami migdałów i czekoladą
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek stopniowo dodajemy cały czas miksując: najpierw żółtka, na koniec mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok 35 minut w temp.180 stopni. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu na 800ml mleka. Miękkie masło ucieramy z cukrem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy na krem. Truskawki kroimy na kawałki. Galaretkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia Biszkopt dzielimy na dwie części. Na pierwszej - układamy masę budyniową, następnie truskawki, i tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przykrywamy warstwę drugim biszkoptem. Migdały prażymy na suchej patelni. Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietanę miksujemy z pudrem, nakładamy na biszkopt. Ciasto dekorujemy truskawkami, płatkami migdałów i czekoladą.