Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ciasto w odmienionej formie dzięki polewie miodowej z kawałkami migdałów i masą makową z dodatkiem świeżo zaparzonej naturalnej kawy.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21186
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 727
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 366
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21186
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 727
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 366
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody jeszcze powinny zwiększyć objętość. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca znaczy, że jest upieczone.
Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę. Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
Masa makowa: 200 ml mleka mieszamy z kawą espresso z cukrem, masłem, płatkami migdałowymi - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy ze skrobią kukurydzianą i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód i zapach migdałowy, mieszamy. Rozwijamy biszkopt z ręcznika i jeszcze ciepłą masą makową smarujemy ciasto. Zwijamy roladę odstawiamy do ostudzenia.
Polewa miodowo-migdałowa: Na suchej patelni lekko podprażamy migdały z dodatkiem soli. Do migdałów dodajemy miód i krótko karmelizujemy. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.