Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Biszkoptowy spód stanowi bazę dla delikatnej bitej śmietany, owoców oraz jadalnych kwiatów.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 847
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4469
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1076
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 474
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3251
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 847
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4469
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1076
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 474
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3251
Składniki
Przygotowanie spodu do tarty: Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól i cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Wlewamy śmietankę i rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Następnie przy pomocy przesiewacza wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewamy sok pomarańczowy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor (około 20 minut). Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Odwracam do góry dnem i studzimy na kratce kuchennej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy gwiazdki z bitej śmietany. Wierzch posypujemy owocami, listkami mięty oraz jadalnymi kwiatami.