Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z malinami i galaretką, wyjęta z lodówki sprawdzi się w upalnie dni jako alternatywa lodów.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5289
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34486
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2142
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113805
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5289
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34486
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2142
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113805
Składniki
Przygotowanie spodu: Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej. Przygotowanie kremu: W rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko. Stawiam na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzam do zagotowania i uzyskania budyniu. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia. Masło miksuję i ciągle miksując dodaję po łyżce budyniu. Miksuję do połączenia składników.
Na zimnym spodzie rozsmarowuję cienko krem. Na kremie układam maliny. Maliny polewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję listkami świeżej mięty.