Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to mój zbiór przepisów na biszkopty do tortów.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2227
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 665
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2227
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 665
Składniki
1/ BISZKOPT JASNY- Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, mąki z proszkiem do pieczenia, ale już mieszać łopatką tylko nie długo.Wylać do tortownicy 27-30 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po upieczeniu, odstawić na parę min. i obkroić przy rancie tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Można przekroić na 3 blaty. Jest to mój ulubiony biszkopt. Można mocno nasączać. Bardzo ładnie się kroi.Nadaje się do tortów pod masę cukrową.Nieraz kroję zaraz po przestygnięciu.
2/BISZKOPT BUDYNIOWY- Wykonanie j.w. Ten biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej kroić. Biszkopt jest bardzo delikatny, nie wymaga mocnego nasączania. Można dodać inne budynie, wtedy będzie mieć inny kolor. Np.różowy z budyniami malinowymi.
3/ BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ-Wykonać jak nr.1 z tym że startą lub posiekaną czekoladę dodać na koniec.
4/BISZKOPT Z OLEJEM-jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. cd. jak nr.1
5/ BISZKOPT Z OLEJEM-ciemny-Wykonanie j.w.
6/ BISZKOPT ORZECHOWY-Wykonanie jak nr.1 z tym że orzechy dodajemy na koniec.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Biszkopt na 2 krążki, chyba że zwiększymy składniki, albo upieczemy w mniejszej tortownicy.
7/ BISZKOPT MAKOWY-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do ubitych jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. cd. jak nr.1 Biszkopt na 2 krążki, chyba że zwiększymy składniki, albo upieczemy w mniejszej tortownicy.
8/ BISZKOPT PIERNIKOWY-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać resztę suchych składników do jajek i mieszać już łopatką. cd. jak nr.1 Biszkopt na 2 krążki, chyba że zwiększymy składniki, albo upieczemy w mniejszej tortownicy.
9/ BISZKOPT TYLKO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ- Wykonanie jak nr.1.
10/ BISZKOPT ZEBRA-kakaowa-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami do tortownicy. Nożem poprzeciągać od krawędzi do środka i z powrotem. Cd. jak nr.1.
11/ BISZKOPT ZEBRA KOLOROWA-biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką.Na koniec domieszać olej.Ciasto podzielić do czterech miseczek. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej mak i też wymieszać.Do trzeciej, przesiać kisiel, wymieszać a do czwartej wmieszać kakao. Ciasto kłaść łyżką do tortownicy,na przemian kolorami . Postukać delikatnie tortownicą.Cd. jak nr.1. Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
12/ BISZKOPT NA WAFLU-Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać po trochu żółtek i zmiksować. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko wmieszać, tak samo i olej.Wylać na wafla ułożonego w tortownicy.Piec ok. 15 min.w 175*. Po upieczeniu, wyjąć z tortownicy i ostudzić.Można upiec więcej i przełożyć na tort.
13/ BISZKOPT ZE STEVIĄ-Białka ubić ze szczyptą soli potem Stevią. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąkę z sodą i lekko wymieszać z ubitymi jajkami. Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. Upiec takie 3 blaty każdy po 5 jajek. Górę można obciąć, krem będzie lepiej trzymać.
14/ BISZKOPT JASNY I CIEMNY-Każdy upiec osobno jak w przepisie nr.1. Ale piec krócej 20-25 min. Przekroić każdy tylko na pół. Przekładać kremem na przemian biszkoptami. Można powycinać koła i poprzeplatać kolory, będzie tort szachownica.
15/ BISZKOPT Z POSYPKĄ KOLOROWĄ-Wykonać jak nr.1 z tym że posypkę dodać na koniec.
16/ BISZKOPT PRZESYPYWANY KAKAO-Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po trochu żółtek, ciągle ubijając. Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łopatką,dolewając też olej. Wykładać po 2 łyżki ciasta do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole.Posypać kakao(przez sitko) i tak postępować do końca wyczerpania ciasta. Tortownicą delikatnie potrząsnąć, do wyrównania powierzchni. Piec ok.30 min.175*.Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej się kroić.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
17/ BISZKOPT CYTRYNOWY-Postąpić jak w przepisie nr.1 z tym, że na koniec dodać olej i sok z cytryny. Przekroić na dwa krążki.
18/CIASTO CZEKOLADOWE-Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowy. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
19/ WKŁADKA WAFLOWA DO TORTU-Wafelki pokroić na pół cm. kwadraciki. Białka ubić ze szczyptą soli, potem żółtkami, dodawanymi po jednym.Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać wafelki. Wyłożyć do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *
20/BISZKOPTY NA DUŻY PROSTOKĄTNY TORT-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Następne upiec tak samo. Biszkopty są bardzo delikatne, nie ma potrzeby mocno nasączać.