Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
u mnie też powiało wiosną, a nawet latem :-). Ciasto łatwe w wykonaniu, a robi wrażenie :-) Smak czekolady przełamany kwaskowym posmakiem truskawek ... ciasto lekkie, niezapychające, można jeść, jeść i jeść :-) idealne :-)
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 588
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2223
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 160
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 227
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 588
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2223
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 160
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 227
Składniki
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie (najlepiej łyżką), by piana nie opadła. Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm (oryginalna z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia. Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm. Może to być okrągła miska lub durszlak (jak u mnie). Wyłożyć dokładnie folią aluminiową. Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki), wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przyciąć do wymiarów formy, ciasto nie powinno wystawać ponad formę. Część ciasta zostawić na spód.
Mus truskawkowy: W garnku umieścić truskawki (bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (max. 1/4 szkl.), odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej (do momentu kiedy puree zacznie się lekko ścinać). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej lekko ścinające się puree, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Na wierzch położyć resztę biszkoptu. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa: W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać (najlepiej trzepaczką do jajek), do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu. Odstawić do momentu aż polewa wystygnie i lekko zgęstnieje, aby uniknąć wsiąknięcia jej w ciasto. Schłodzoną bombę truskawkową bezpośrednio z naczynia wyłożyć na paterę lub talerz. Zdjąć folię aluminiową. Polać sosem czekoladowym. Można udekorować dowolnie. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-). P.s. przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki