Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam po przepis na ciasto borówkowe z kruszonką, na punkcie której od kilku miesięcy dostałam prawdziwej obsesji. ;)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4969
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7551
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4969
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7551
Składniki
Borówki mogą zostać zastąpione dowolnymi owocami – truskawkami, śliwkami, malinami itp. Przepis na dużą blachę 36 cm x 25 cm): Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy, do momentu, aż zrobią się grudki. Łączenie składników w jednolite ciasto powinno zająć dosłownie chwilę. Kruszonkę wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia piany z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i następnie mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do ciasta olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub nasmarowaną tłuszczem i posypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy borówkami i kruszonką.
Ciasto pieczemy w 160 stopnicach Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 50 – 55 min. Ja zawsze na ostatnie 10 minut przełączam się na termoobieg, żeby kruszonka nabrała pięknego złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru.
SMACZNEGO!