Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy też tak czasami macie, że późnym wieczorem dzwonią goście i zapowiadają się z wizytą na następny dzień ? Otóż i mnie się zdarza. Dzwoni więc mój kuzyn i pyta czy może odwiedzić nas z żoną. No przecież nie można odmówić. A jako, że już była późna pora, sklepy zamknięte patrzę do lodówki na jakie ciacho są składniki. No i padło na takie cudo. Ten torcik przygotowałam w tempie ekspresowym. Gościom ciacho smakowało a wizyta Wojtka i Bernasi u nas bardzo udana. Szkoda tylko, że taka krótka. Ale cóż wszystko co dobre szybko się kończy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 443
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 788
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 443
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 788
Składniki
Biszkopt : Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą. Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Masa : 3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić. Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
Przełożenie : Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek. Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy. Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą. Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.