Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobisz, gdy nie możesz się zdecydować między pysznym, wilgotnym ciastem czekoladowym a chrupiącymi ciastkami maślanymi z kawałkami czekolady? Wypróbuj ten zaskakujący przepis na brookie – ciasteczkowe brownie, które zachowuje fantastyczny balans smaków i tekstur. Serwuj wypiek ze szklanką mleka, gorącą czekoladą lub podawaj na ciepło – z gałką lodów waniliowych.
Blaszka – 22 x 32 cm
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 240
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 960
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1284
Polecam na kolację.
Odsłon: 176
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 240
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 960
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1284
Polecam na kolację.
Odsłon: 176
Składniki
Blaszkę (22 x 32 cm) wyłóż papierem do pieczenia i odstaw, a masło i jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Zacznij pracę od wykonania warstwy kruchego ciasta. Miękkie masło połącz z brązowym i białym cukrem. Ucieraj mikserem, aż uzyskasz jasną, puszystą masę (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i kontynuuj ucieranie. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych i mieszaj/wyrabiaj, aż masa stanie się jednorodna. Do gotowego ciasta dosyp posiekane kawałki czekolady i ostatecznie wymieszaj. Odstaw miskę na bok.
Przejdź do przygotowania ciasta brownie. Posiekaj czekoladę i rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, po czym odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż uzyskasz gładką masę. Następnie dodaj jajko i żółtko, następnie ucieraj ok. 1 minutę na wysokich obrotach, aż ciasto stanie się puszyste. Dolej ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Połącz suche składniki w osobnej misce i wymieszaj do połączenia. Partiami dosypuj suche składniki i wymieszaj ciasto (tylko do połączenia).
Na dno formy wylej czekoladowe ciasto. Odrywaj duże kawałki kruchego ciasta, rozgniataj je w dłoniach, aby nabrały płaskiej formy i wciskaj w brownie. Gdy całe ciasto kruche jest wyłożone, wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 30-40 minut. Po około 15-20 minutach możesz przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu góry wypieku. Gdy ciasto jest upieczone, warstwa brownie powinna być puszysta i lekko wilgotna, ale nie mokra i klejąca. Wyjmij brookie - ciasteczkowe brownie z piekarnika, pozwól ostygnąć, wyłóż z formy i wykrawaj równe kawałki.