Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemal każdy domyśla się, że czekoladowe brownie to klasyczny amerykański deser. Mało kto wie jednak, że można przyrządzić brownie z czerstwych bułek. Nie masz pomysłu, jak wykorzystać suche pieczywo, które zalega w twoim chlebaku? Nie wyrzucaj go - będzie świetną bazą do zrobienia pysznego ciasta.
Forma do ciasta o wymiarach 20x20 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44786
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44786
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę o wymiarach 20x20 cm papierem do pieczenia. Bułki pokrój na mniejsze kawałki i umieść je w misce.
Rozpuść masło i czekoladę w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę. Wlej masło z czekoladą do miski z bułkami i dokładnie wymieszaj.
Dodaj cukier, kakao, ekstrakt z wanilii i sól i ponownie wymieszaj. Następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz gładkie ciasto. Jeśli lubisz, dodaj posiekane orzechy włoskie i znowu delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto na przygotowaną blachę i wyrównaj je.
Piecz brownie w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko usiany i wilgotny. Pamiętaj, że brownie nadal będzie miękkie po wyjęciu z piekarnika.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty i podawaj np. z lodami i listkiem mięty.