Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemal każdy domyśla się, że czekoladowe brownie to klasyczny amerykański deser. Mało kto wie jednak, że można przyrządzić brownie z czerstwych bułek. Nie masz pomysłu, jak wykorzystać suche pieczywo, które zalega w twoim chlebaku? Nie wyrzucaj go - będzie świetną bazą do zrobienia pysznego ciasta.
Forma do ciasta o wymiarach 20x20 cm
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę o wymiarach 20x20 cm papierem do pieczenia. Bułki pokrój na mniejsze kawałki i umieść je w misce.
Rozpuść masło i czekoladę w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę. Wlej masło z czekoladą do miski z bułkami i dokładnie wymieszaj.
Dodaj cukier, kakao, ekstrakt z wanilii i sól i ponownie wymieszaj. Następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz gładkie ciasto. Jeśli lubisz, dodaj posiekane orzechy włoskie i znowu delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto na przygotowaną blachę i wyrównaj je.
Piecz brownie w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko usiany i wilgotny. Pamiętaj, że brownie nadal będzie miękkie po wyjęciu z piekarnika.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty i podawaj np. z lodami i listkiem mięty.