Przepis na pyszne i mocno czekoladowe ciasto z nutką wanilii. Zapach podczas jego pieczenia jest niesamowity, a gdy jest już gotowe, to nawet malutki kawałek dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym :)
Brownie z nutką wanilii
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 150 g masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g cukru
- 100 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- ziarenka wanilii
- 1 szczypta soli morskiej
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 150 g masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g cukru
- 100 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- ziarenka wanilii
- 1 szczypta soli morskiej

Etapy przygotowania
Masło, olej kokosowy i kawałki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą)* i studzimy. * Nie dopuszczamy do zagotowania, a jedynie do dobrego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę.

Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę kakao, ziarenka wanilii, szczyptę soli morskiej oraz ostudzone masło, olej kokosowy i czekoladę. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej powstałą masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.

Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2201

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 11
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2201

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 11



Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 150 g masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g cukru
- 100 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- ziarenka wanilii
- 1 szczypta soli morskiej
Masło, olej kokosowy i kawałki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą)* i studzimy. * Nie dopuszczamy do zagotowania, a jedynie do dobrego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę kakao, ziarenka wanilii, szczyptę soli morskiej oraz ostudzone masło, olej kokosowy i czekoladę. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej powstałą masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.
Życzę smacznego! :)
jedno z najlepszych ciast na świecie :-)
a jakiej wielkości powinna być blacha?
Smaczniutkie i cudne,pozdrawiam :)
Takiego apetycznego brownie, to już dawno nie widziałam :) Pycha!!!
Piękne! <3