Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto, które upiekłam mężowi na urodziny. Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone wymieszany z kawałkami czekolady, do tego brzoskwinie zatopione w galaretce... pychota :-)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4756
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4756
Składniki
Biszkopt: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić z mascarpone, pod koniec dodać cukier puder. Następnie dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany do wystudzonej żelatyny, dokładnie mocno wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając. Na koniec czekoladę dodać do śmietany i wymieszać.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na plasterki. Część soku odłożyć do nasączenia biszkoptu. Resztę uzupełnić gorącą wodą do 800 ml, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Ciasto: Biszkopt (można odciąć spieczoną górę) nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na to rozłożyć krem, włożyć do lodówki na około 15 minut do zastygnięcia. Następnie ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!!!