Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 752
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45649
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 752
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45649
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier i biszkopt zrolować, pozostawić do wystygnięcia.
Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno dodać pozostałe składniki i jeszcze chwile miksować do połączenia składników. Biszkopt rozwinąć usunąć ściereczkę, posmarować bitą śmietaną ponownie zrolować i wstawić do lodówki na około godzinę.
Krem na wierzch rolady W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę dodać przestygniętą masę kakaową. Gotowym kremem posmarować roladę. Z rolady ukośnie odciąć części ciast odcięty kawałek przyłożyć do rolady tak aby tworzyła boczną części „pnia” Na wierzchu rolady np. za pomocą widelca zrobić wzór na kremie. Roladę najlepiej przechowywać lodówce. Smacznego