Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne buchty drożdżowe wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Można je zrobić z domowymi powidłami, dżemem, konfiturą odsączoną z soku lub z masą makową, bądź twarogową. Najlepiej smakują pierwszego dnia, tuż po upieczeniu. Podane z kubkiem gorącej herbaty lub szklanką mleka z pewnością zasmakują całej Waszej rodzinie. Przepis na buchty drożdżowe pochodzi z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1182
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31208
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3634
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4594
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8121
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1182
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31208
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3634
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4594
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8121
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej pół szklanki ciepłego mleka, wsyp 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło roztop w rondelku.
Do dużej miski wsyp pozostałą część mąki, zrób wgłębienie. Do środka wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj pozostałą część ciepłego mleka i cukru. Wsyp szczyptę soli i wlej roztopione masło. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite, dobrze napowietrzone ciasto.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podziel na około 14-16 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj krążki. Na środek każdego placuszka połóż po łyżce nadzienia. Krawędzie zlep ze sobą. Uformuj kuleczki wielkości małego jabłka.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i prósz mąką. Buchty drożdżowe układaj jedne obok drugich, zlepioną stroną do dołu. Następnie odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia.
Jajko wbij do miski i rozkłóć je widelcem. Wyrośnięte buchty posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Buchty piecz przez około 40-50 minut (do zarumienienia).