Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają budyń i truskawki. Najlepsze są z kolei budynie truskawkowe. A gdyby tak połączyć oba te smaki w cieście budyniowca z truskawkami?
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 523
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 523
Składniki
Przygotuj biszkopt. Do miski przesiej: mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, sól i wanilię. Całość wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mleko, olej i ocet. Dodawaj partiami suche składniki, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto, wygładź i stuknij w blachę kilka razy, by uwolnić pęcherzyki powietrza. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz biszkopt przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej. Nie wyjmuj go z formy.
Przygotuj warstwę budyniową. Z mleka odlej ok. ¼ szklanki. Wymieszaj w niej skrobię, wanilię i cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej mieszankę ze skrobią i mieszaj cały czas, do zgęstnienia. Budyń zdejmij z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć. Zmiksuj go na gładką masę i dodaj serek śmietankowy. Wymieszaj do połączenia składników. Przygotowaną masę wylej na upieczony i chłodny już biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki do zesztywnienia budyniu.
Przygotuj warstwę truskawkową. Truskawki umyj i odetnij szypułki. Podziel je na ćwiartki lub plasterki i przełóż do garnka. Zalej owoce wodą i zagotuj. Mieszaj, cały czas gotując, do momentu rozpoczęcia rozpadania się truskawek. Zdejmij garnek z ognia i lekko przestudź. Z utworzonego płynu odlej ok. ¼ szklanki i wymieszaj w niej żelatynę. Przelej mieszankę do pozostałych owoców i dobrze wymieszaj. Ostudź do temperatury pokojowej, aż żelatyna zacznie wiązać.
Masę truskawkową wylej na sztywny już budyń. Budyniowiec z truskawkami wstaw do lodówki i schładzaj do całkowitego związania galaretki. Ciasto podawaj na zimno.