Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ wreszcie pojawiły się pierwsze krajowe owoce, czas upiec bułki drożdżowe z truskawkami!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 112
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 59
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 136
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3800
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 112
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 59
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 136
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3800
Składniki
Przygotuj kruszonkę do bułek. Umieść w misce mąkę, cukier oraz mocno schłodzone, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj palcami tak, by powstały drobne grudki – nie zagniataj! Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Podgrzej mleko do około 40°C. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykryj zaczyn bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mąki przesiej przez sitko. Połącz z wyrośniętym zaczynem. Dodaj 2 jajka i wyrób mikserem z hakami na jednolite ciasto. Podczas miksowania dodaj płynne, przestudzone masło.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na około 1-1,5 godziny – do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Opłucz truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki, zasyp mąką ziemniaczaną i cukrem. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na gruby placek (1,5-2 cm). Wykrój z niego kółka o średnicy około 1o cm. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i powycinaj kółka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj dość duże odstępy), przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
Nagrzej piekarnik do 180°C. W każdej bułce wykonaj wgłębienie (np. dnem oprószonej mąką szklanki) i wypełnij je truskawkami. Brzegi bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Oprósz bułki kruszonką i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.