Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Cassata Siciliana to bardzo eleganckie, tradycyjne ciasto sycylijskie. Do jego przygotowania wybierz kilka rodzajów kolorowych owoców kandyzowanych, np. wiśnie, ananasy, kiwi. Dzięki temu tort będzie bardziej efektowny.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5725
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 656
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5725
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 656
Składniki
Przygotuj biszkopt. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej do masy jajecznej przez sitko obie mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułą. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go na dwa blaty. Skrop je ponczem przygotowanym z likieru Maraschino i soku z limonki.
Utrzyj ser ricotta z cukrem pudrem, ziarenkami z laski wanilii i likierem pomarańczowym. Uzyskaną masę wymieszaj z owocami kandyzowanymi, drobno posiekanymi pistacjami i startą na tarce o grubych oczkach czekoladą. Przełóż blaty ciasta kremem.
Przesiej cukier puder przez sitko. Ubij białko na sztywno, stopniowo dodając cukier. Z czasem piana straci sztywność, ale stanie się gęsta. Wówczas połącz ją z sokiem z cytryny. Otynkuj ciasto lukrem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz udekorować tort Cassata Siciliana kandyzowanymi owocami i bitą śmietaną.