Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Cassata Siciliana to bardzo eleganckie, tradycyjne ciasto sycylijskie. Do jego przygotowania wybierz kilka rodzajów kolorowych owoców kandyzowanych, np. wiśnie, ananasy, kiwi. Dzięki temu tort będzie bardziej efektowny.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Przygotuj biszkopt. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej do masy jajecznej przez sitko obie mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułą. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go na dwa blaty. Skrop je ponczem przygotowanym z likieru Maraschino i soku z limonki.
Utrzyj ser ricotta z cukrem pudrem, ziarenkami z laski wanilii i likierem pomarańczowym. Uzyskaną masę wymieszaj z owocami kandyzowanymi, drobno posiekanymi pistacjami i startą na tarce o grubych oczkach czekoladą. Przełóż blaty ciasta kremem.
Przesiej cukier puder przez sitko. Ubij białko na sztywno, stopniowo dodając cukier. Z czasem piana straci sztywność, ale stanie się gęsta. Wówczas połącz ją z sokiem z cytryny. Otynkuj ciasto lukrem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz udekorować tort Cassata Siciliana kandyzowanymi owocami i bitą śmietaną.