Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chatka baby jagi lub chatka Puchatka to proste ciasto w wersji bez gotowania i pieczenia. Wnętrze chatki wypełnione jest pysznym kremem białym i czekoladowym oraz owocami. Ten deser sprawdzi się na różne okazje. Jest bardzo lubiany przez najmłodszych. Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu ale musi poleżeć w lodówce aby herbatniki zmiękły. Warto poczekać, bo ciasto jest pyszne.
mikser, misa, folia spożywcza, szpatułka
Składniki
Fix rozpuść w 150 ml wody- ostudź.
Mascarpone, śmietankę, cukier puder ukręć na gęstą masę. W czasie kręcenia dodaj zimną żelatynę. do 1/3 masy dodaj kakao i wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozłóż folię spożywczą, na niej będziesz układać herbatniki. 1 warstwa: 3 rzędy ułożonych poziomo herbatników po 7 szt., wyłóż masę z kakao, rozsmaruj. 2 warstwa: na masie ułóż herbatniki 2 zewnętrzne rzędy herbatniki poziomo po 7 szt, środek herbatniki pionowo. Na herbatniki wyłóż białą masę, rozsmaruj Na środku ułóż borówki i maliny, całość posyp kulkami. Ostrożnie złap folię z obu stron ciasta. Złóż brzegi aby utworzyć z ciasta trójkąt, dokładnie dociśnij aby połączyć. Ciasto owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej ( do każdej dodaj łyżkę śmietanki), następnie polej ciasto.