Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-11-2013
Piecze się go raz w życiu i podobno przynosi szczęście
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Aby chlebek szczęścia z Watykanu się udał należy przestrzegać zasad: - nie lubi metalu, -należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką -przechowywać w temperaturze pokojowej -pojemnik przykryć lnianą ściereczką
Poniedziałek: Chleb (zaczyn) wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ
Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ
Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ
Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór
Piątek: Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ
Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek.
Niedziela: Do czwartej części dodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :-)