Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, trochę pracochłonne. Przepis pochodzi z bloga appetiteforlife.blog.pl z moimi delikatnymi przeróbkami i uwagami ;)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1562
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1562
Składniki
Ciasto: Z mąki, margaryny, śmietany, cukru, jajka i nalewki (lub bez) zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części (zrobiłam to w następujący sposób - zważyłam całe ciasto, wagę podzieliłam na 15 i odkrawałam po kawałku ciasta i ważyłam). Każdą część rozwałkować na prostokąt 10×25 cm (problemem było tylko pierwsze, a następne już się o wiele łatwiej wałkuje, "na oko"). Na każdym rozsmarować powidła i zwinąć w rulonik. Rozkładamy ruloniki na blachach wyłożonych papierem zachowując 2 cm odstępy. Piec 15 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni (w oryginale przepisu jest żeby piec 30 minut, moje roladki już po 15 minutach były ładnie zarumienione). Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i laską wanilii (jeśli stosujemy aromat to dodajemy w końcowym etapie ucierania z masłem). W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia. Utrzeć z masłem.
Na tacy układamy blisko siebie 5 ruloników, smarujemy kremem. Potem kładziemy 4 ruloniki i znowu krem, na wierzch 3 ruloniki-krem, 2 ruloniki-krem, ostatni rulonik. Smarujemy boki resztą kremu. Posypujemy ciasto kakao i polewamy czekoladą stopioną z kilkoma łyżkami mleka.