Chochlik to naprawdę psotne ciasto – niby ciasto czekoladowe, niby pianka, a tu niespodzianka! W środku jest ciągnąca się, lekko chrupiąca beza!
Chochlik
Składniki
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 75 ml maślanki
- 50 g czekolady gorzkiej 60%
- 50 ml zaparzonej kawy
- 30 g kakao w proszku
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Beza:
- 150 g cukru
- 4 białka jaj w rozmiarze L lub XL
Pianka:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 żółtka jaj w rozmiarze L lub XL
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Dodatkowo:
- siekane orzechy do dekoracji
- siekana czekolada do dekoracji
Składniki
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 75 ml maślanki
- 50 g czekolady gorzkiej 60%
- 50 ml zaparzonej kawy
- 30 g kakao w proszku
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Beza:
- 150 g cukru
- 4 białka jaj w rozmiarze L lub XL
Pianka:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 żółtka jaj w rozmiarze L lub XL
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Dodatkowo:
- siekane orzechy do dekoracji
- siekana czekolada do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotuj spód. W garnuszku podgrzej kawę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce ubij maślankę, jajka i wanilię. Odstaw.
W misie miksera wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Dodaj zmiękczone masło i połowę mokrych składników. Miksuj do uzyskania lekko kruszącej się masy, przez ok. 1 minutę. Następnie dolej pozostałe mokre składniki i miksuj przez kolejne 3 minuty.
Dodaj mieszankę kawowo-czekoladową i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelej ciasto do blaszki o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do pieca rozgrzanego do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Formę wyjmij i pozostaw do ostudzenia na 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i całkowicie ostudź na kratce.
Przygotuj bezę. Białka ubij do uzyskania miękkich szczytów na wysokiej prędkości obrotów miksera.
Następnie zmniejsz obroty i dodaj przesiany cukier puder. Ubijaj do połączenia.
Na blaszce od pieczenia wyłóż papier pergaminowy. Połóż na nim formę po pieczeniu spodu i obrysuj ją za pomocą ołówka. Papier odwróć, a następnie wyłóż na niego masę bezową, w odległości ok. 1 cm od każdego z boków narysowanego kwadratu.
Wstaw bezę do pieca nastawionego na 110 st. Celsjusza. Piecz ją przez 2 godziny, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę wewnątrz na kolejne 2 godziny.
Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce, wymieszaj i odstaw.
Do rondelka włóż połamaną czekoladę, 50 ml śmietanki i cukier. Podgrzewaj całość, nie zagotowując, do rozpuszczenia składników. Wymieszaj i odstaw.
Dodaj żółtka i dobrze ubij całość za pomocą miksera. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
W osobnej misce ubij pozostałą śmietankę do uzyskania miękkich szczytów. Wlej piankę czekoladową i całość ubij na sztywno. Wstaw masę do lodówki na 15 minut.
Złóż ciasto. Czekolady spód włóż ponownie do formy.
Przelej około połowy masy piankowej, a następnie delikatnie połóż na nią bezę. Wstaw całość do lodówki, jednocześnie nie wkładając pozostałej pianki.
Po 10-15 minutach chłodzenia, wylej pozostałą piankę na wierzch bezy, by całkowicie ją zatopić wewnątrz.
Wstaw Chochlika do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto powinno być niemal całkowicie zastygnięte.
Posyp wierzch ciasta siekanymi orzechami i czekoladą. Wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny.
Podawaj po całkowitym zastygnięciu, na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 214
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 112
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 691
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 214
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 112
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 691



Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 75 ml maślanki
- 50 g czekolady gorzkiej 60%
- 50 ml zaparzonej kawy
- 30 g kakao w proszku
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 4 białka jaj w rozmiarze L lub XL
- 150 ml śmietanki kremówki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 żółtka jaj w rozmiarze L lub XL
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- siekane orzechy do dekoracji
- siekana czekolada do dekoracji
Przygotuj spód. W garnuszku podgrzej kawę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce ubij maślankę, jajka i wanilię. Odstaw.
W misie miksera wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Dodaj zmiękczone masło i połowę mokrych składników. Miksuj do uzyskania lekko kruszącej się masy, przez ok. 1 minutę. Następnie dolej pozostałe mokre składniki i miksuj przez kolejne 3 minuty.
Dodaj mieszankę kawowo-czekoladową i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelej ciasto do blaszki o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do pieca rozgrzanego do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Formę wyjmij i pozostaw do ostudzenia na 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i całkowicie ostudź na kratce.
Przygotuj bezę. Białka ubij do uzyskania miękkich szczytów na wysokiej prędkości obrotów miksera.
Następnie zmniejsz obroty i dodaj przesiany cukier puder. Ubijaj do połączenia.
Na blaszce od pieczenia wyłóż papier pergaminowy. Połóż na nim formę po pieczeniu spodu i obrysuj ją za pomocą ołówka. Papier odwróć, a następnie wyłóż na niego masę bezową, w odległości ok. 1 cm od każdego z boków narysowanego kwadratu.
Wstaw bezę do pieca nastawionego na 110 st. Celsjusza. Piecz ją przez 2 godziny, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę wewnątrz na kolejne 2 godziny.
Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce, wymieszaj i odstaw.
Do rondelka włóż połamaną czekoladę, 50 ml śmietanki i cukier. Podgrzewaj całość, nie zagotowując, do rozpuszczenia składników. Wymieszaj i odstaw.
Dodaj żółtka i dobrze ubij całość za pomocą miksera. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
W osobnej misce ubij pozostałą śmietankę do uzyskania miękkich szczytów. Wlej piankę czekoladową i całość ubij na sztywno. Wstaw masę do lodówki na 15 minut.
Złóż ciasto. Czekolady spód włóż ponownie do formy.
Przelej około połowy masy piankowej, a następnie delikatnie połóż na nią bezę. Wstaw całość do lodówki, jednocześnie nie wkładając pozostałej pianki.
Po 10-15 minutach chłodzenia, wylej pozostałą piankę na wierzch bezy, by całkowicie ją zatopić wewnątrz.
Wstaw Chochlika do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto powinno być niemal całkowicie zastygnięte.
Posyp wierzch ciasta siekanymi orzechami i czekoladą. Wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny.
Podawaj po całkowitym zastygnięciu, na zimno.