Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka maślane to nic innego jak kruche ciasteczka z większą niż w standardowym przepisie (3 części mąki, 2 części tłuszczu, 1 część cukru) ilością masła. Im więcej go dodasz, tym bardziej będą chrupiące. Z zasady jednak masła musi być choć trochę mniej niż mąki, by udało się zagnieść ciasto w zwartą kulę. Możesz też regulować tę proporcję, dodając np. płatki owsiane albo zmielone orzechy. Wówczas ciasto zwiąże się, mimo dużej ilości masła w stosunku do ilości mąki. Jeśli będzie kleić się podczas formowania, stolnicę i dłonie oprócz lekko mąką.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2265
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 422
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 841
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17354
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2265
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 422
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 841
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17354
Składniki
Mąkę, cukier i orzechy wysyp na stolnicę. Uformuj z nich kopczyk i zrób w nim dołek. Jeśli chcesz, by ciastka były nie tylko bardzo kruche, ale i „napowietrzone” (miały mniej zwartą konsystencję), dodaj też proszek do pieczenia.
Schłodzone masło pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w dołku wraz z żółtkami. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podziel ciasto na kawałki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozgniataj i układaj na blasze, zachowując między nimi około 1 cm odległości.
Piecz ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut (aż się zarumienią).