Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał w pełni, zdecydowałam się więc usmażyć chruściki na amoniaku. Bo my od początku roku wegetujemy prawie zupełnie bez słodyczy. Tylko jedne racuszki popełniłam i urodzinowy placek narzeczonej (przepisy są na blogu i na Smakerze też), a poza tym nic. To nie może tak być, bez względu na dowolną dietę trzeba niekiedy zaszaleć. A karnawał jest czasem idealnym na takie małe szaleństwa. Użycie amoniaku spulchniającego ciasto niezwykle ułatwia wykonanie chruścików. Przepis jest prosty i tani, a faworki wychodzą kruchutkie, chrupiące i bardzo smaczne. Ciasto nie wymaga przy tym jakiegoś szczególnego traktowania – długiego wyrabiania, wybijania czy rzucania o stolnicę. Amoniak upraszcza całą procedurę.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, amoniakiem, śmietaną i solą mikserem na gładką masę.
Ucierając, dodawaj na przemian jajka i mąkę.
Gdy pod koniec ciasto okaże się zbyt gęste do ucierania, to z resztą mąki zagnieć je ręcznie. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 30 minut lub na dłużej.
W rondlu powoli rozgrzej tłuszcz do smażenia. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkuj cienko i potnij na paski. Każdy kawałek natnij wzdłuż na środku
i przez to nacięcie przewlecz jeden koniec chruścika.
Chruściki smaż na rozgrzanym tłuszczu
z obu stron na lekko rumiany kolor.
Złocisty chrust wyjmuj na papierowy ręcznik tak, aby mógł odciec z nadmiaru tłuszczu.
Układaj ciastka na dużym talerzu. Posyp cukrem pudrem.
I oto proste karnawałowe ciastka gotowe. Smakują trochę inaczej niż moje tradycyjne faworki z rodzinnego domu, ale też są pyszne.
Smacznego!