Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka brownie, czyli niewielkie, lekki i bardzo pyszne słodkie co nieco.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 263
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4978
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44910
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 525
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 263
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4978
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44910
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 525
Składniki
Margarynę rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać dalej na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i olejek waniliowy. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle miksując. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Wyjąć ciasto z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde). Za pomocą łyżeczki do herbaty nabierać ciasto, a następnie w dłoniach formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek obtoczyć w cukrze pudrze, a drugą połowę pozostawić naturalną. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 12 minut w temperaturze 165ºC (podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają). Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika ostudzić je na kratce. Rada: Podczas pieczenia ciasteczek partiami najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej zmięknie, tym podczas pieczenia ciastka się mocniej rozpłyną i nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie ‚mokrego’. Nie należy także przekraczać zalecanego czasu pieczenia, ponieważ ciasteczka staną się twarde.