Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będą one idealnym prezentem dla czekoladowych łasuchów. Znikają w mgnieniu oka ;)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4954
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5835
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7535
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4954
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5835
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7535
Składniki
Na początku do garnka wrzucamy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dorzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Gotową odstawiamy do przestudzenia.
Następnie ucieramy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników.
Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne.
Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy drugą (lub po prostu palcem) formując ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy ciasteczkami zachowajcie odstęp bo będą one trochę rosły. Ciasteczka nie muszą być piękne i idealne, ponieważ pod wpływem pieczenia i tak nabiorą kształtu.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C przez około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia i stwardnienia. Smacznego ;)