Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka cytrynowe to idealny pomysł na deser, drugie śniadanie czy jako przekąska do niedzielnej kawy. Są bardzo miękkie, z kontrastującym smakiem słodko-kwaskowatym, z wyczuwalną nutą cytryny i migdałów. Charakteryzują się lekko popękaną powierzchnią. To przysmak szczególnie popularny we Francji i we Włoszech.
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 221
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 450
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 221
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 450
Składniki
W misce utrzyj masło z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, szczyptę soli, migdały i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Całość powinna być jednolita i jednorodna, dość gęsta. Jeśli ciasto jest za płynne, dosyp trochę mąki. Uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtaczać najpierw w cukrze granulowanym, a następnie w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka cytrynowe umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi kilka centymetrów odstępu.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Celsjusza i piec przez 15 minut. Po wyjęciu, ostudzić i posypać pozostałym cukrem pudrem.