Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, czekoladowe ciasteczka. W sam raz do kawy, lub herbaty. Lubię mieć w słoiku zapas kruchych ciasteczek. Są jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Czekoladę posiekać nożem. Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło. Wysiekać. Wsypać czekoladę. Zrobić kopczyk i dodać jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, to można dodać łyżkę śmietany. U mnie, było w sam raz . Ładnie się zagniotło. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić około godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować. Przy wałkowaniu dość sporo podsypywałam mąką. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut. Wyszło mi 46 ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu twardnieją.