Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, czekoladowe ciasteczka. W sam raz do kawy, lub herbaty. Lubię mieć w słoiku zapas kruchych ciasteczek. Są jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 200
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 32
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17432
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 200
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 32
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17432
Składniki
Czekoladę posiekać nożem. Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło. Wysiekać. Wsypać czekoladę. Zrobić kopczyk i dodać jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, to można dodać łyżkę śmietany. U mnie, było w sam raz . Ładnie się zagniotło. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić około godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować. Przy wałkowaniu dość sporo podsypywałam mąką. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut. Wyszło mi 46 ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu twardnieją.