Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, czekoladowe ciasteczka. W sam raz do kawy, lub herbaty. Lubię mieć w słoiku zapas kruchych ciasteczek. Są jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1073
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5623
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8745
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18072
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1073
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5623
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8745
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18072
Składniki
Czekoladę posiekać nożem. Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło. Wysiekać. Wsypać czekoladę. Zrobić kopczyk i dodać jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, to można dodać łyżkę śmietany. U mnie, było w sam raz . Ładnie się zagniotło. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić około godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować. Przy wałkowaniu dość sporo podsypywałam mąką. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut. Wyszło mi 46 ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu twardnieją.