Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na ciasteczka jest dosyć czasochłonny, ale ich smak jest tego wart. :) Bardzo pyszne, bardzo kaloryczne, wspaniałe na rodzinne spotkania w jesienne wieczory.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 203
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 203
Składniki
spód ciasta: 1. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać na stolnicę. Dodać jajka i masło. Szybko ugnieść na ciasto. Uformować kulę i włożyć ją do lodówki na ok 30 minut.
wierz ciasta: 1. Rozpuścić masło a w nim cukier oraz cukier waniliowy. Dodać 5 łyżek wody. Cały czas mieszać. 2. Gdy cukier całkowicie się rozpuścić, dodać orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać na gęsta masę, tak żeby masą była zwarta i się sklejała. 3. Pozostawić do ostudzenia.
połączenie składników: 1. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na wielkość blachy do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. 2. Posmarować ciasto dżemem 3. Na dżem nałożyć masę orzechowo-kokosową. Lekko ugnieść. 4. Piec w 180°C przez 15 minut.
dekoracja: 1. Rozpuścić czekoladę w rondelku. 2. Po upieczeniu ciasta pokroić je na kwadraty a następnie na trójkąty. 3. Trójkąty posmarować płynną czekoladą. Gotowe! Najlepiej smakują na ciepło. ;)