Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, mocno maślane ciasteczka z nadzieniem daktylowo-korzennym. Sprawdzą się idealnie na zbliżające się święta.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (ja używałam do tego miksera z końcówką do zagniatania ciasta). Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby kasza napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.
Farsz: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika, mieszamy.
Odrywamy kawałek ciastka, rozpłaszczmy w rękach, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Dodatkowo, aby ciasta były bardziej dekoracyjne, możemy użyć drewnianej formy do ciastek - takiej jak na zdjęciu. Kiedy ciastko jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia. Po ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.