Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, mocno maślane ciasteczka z nadzieniem daktylowo-korzennym. Sprawdzą się idealnie na zbliżające się święta.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 26
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 78
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 117
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5267
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 134
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 26
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 78
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 117
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5267
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 134
Składniki
Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (ja używałam do tego miksera z końcówką do zagniatania ciasta). Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby kasza napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.
Farsz: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika, mieszamy.
Odrywamy kawałek ciastka, rozpłaszczmy w rękach, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Dodatkowo, aby ciasta były bardziej dekoracyjne, możemy użyć drewnianej formy do ciastek - takiej jak na zdjęciu. Kiedy ciastko jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia. Po ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.