Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4495
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12184
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6907
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5650
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4495
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12184
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6907
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5650
Składniki
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki. Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy białkiem. wystudzone zdobimy lukrem.