Półki w sklepach uginają się od różnych konserw, słoików. Ja jednak robię własne słoiki na wakacje. Kociołek rosyjski czyli mięso z papryką, pomidorami, pieczarkami i makronem. Ten domowy słoik jest o niebo lepszy od tego ze sklepu. W tym słoiku ze sklepu jest już dodany makaron. Jednak połączenie makaronu z resztą potrawy tuż przed podaniem sprawia, że potrawa jest smaczniejsza. Poza tym wiemy co wkładamy do słoika
Kociołek rosyjski - wakacyjna konserwa
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g mięsa z indyka na gulasz
- 2 papryki czerwone
- papryczka peperoni
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 puszki pomidorów krojonych ( 2x400 g )
- 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka cukru
- pieprz młotkowany z kolendrą
- sól do smaku
- 300 g makaronu cavatappi lub innego ulubionego
- posiekana natka pietruszki
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g mięsa z indyka na gulasz
- 2 papryki czerwone
- papryczka peperoni
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 puszki pomidorów krojonych ( 2x400 g )
- 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka cukru
- pieprz młotkowany z kolendrą
- sól do smaku
- 300 g makaronu cavatappi lub innego ulubionego
- posiekana natka pietruszki

Etapy przygotowania
W dużym garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać mięso i dusić kilka minut na wolnym ogniu, aż mięso straci surowość. Dodać pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobno pokrojoną papryczkę peperoni. Dusić na wolnym ogniu i mieszać. Na patelni, na maśle usmażyć oczyszczone, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż woda prawie cała odparuje. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać pomidory i szklankę gorącej wody. Gotować do miękkości mięsa. Dodać ketchup, musztardę, cukier, pieprz młotkowany z kolendrą, wędzoną paprykę i sól do smaku. Gorącą potrawę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić nakrętki. Odwrócić do góry denkami i pozostawić do wystudzenia. Można też dla pewności pasteryzować słoiki 15 min od zagotowania się wody. Przed podaniem ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Zawartość słoika zagrzać i wymieszać z makaronem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 339

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 393

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 800
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 339

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 393

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 800



Składniki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g mięsa z indyka na gulasz
- 2 papryki czerwone
- papryczka peperoni
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 puszki pomidorów krojonych ( 2x400 g )
- 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka cukru
- pieprz młotkowany z kolendrą
- sól do smaku
- 300 g makaronu cavatappi lub innego ulubionego
- posiekana natka pietruszki
W dużym garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać mięso i dusić kilka minut na wolnym ogniu, aż mięso straci surowość. Dodać pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobno pokrojoną papryczkę peperoni. Dusić na wolnym ogniu i mieszać. Na patelni, na maśle usmażyć oczyszczone, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż woda prawie cała odparuje. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać pomidory i szklankę gorącej wody. Gotować do miękkości mięsa. Dodać ketchup, musztardę, cukier, pieprz młotkowany z kolendrą, wędzoną paprykę i sól do smaku. Gorącą potrawę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić nakrętki. Odwrócić do góry denkami i pozostawić do wystudzenia. Można też dla pewności pasteryzować słoiki 15 min od zagotowania się wody. Przed podaniem ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Zawartość słoika zagrzać i wymieszać z makaronem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Świetne jedzonko.
Pyszotka:)