Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na ciasteczka z dynią, ciastka są pyszne i proste w przygotowaniu, a że mamy sezon na dynię to polecam wykorzystać przepis.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9011
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9011
Składniki
Do miski wlewam olej, dodaję jajko, cukier, skórkę z pomarańczy, puree z dyni i dokładnie mieszam. Następnie dodaję stopniowo mąkę i mieszam – mąki dodałam około 240 gramów, gdy składniki się połączą to ciasto wykładam na blat obficie podsypany mąką i delikatnie zagniatam, tak żeby ciasto stało się gładkie i elastyczne.
Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek ciasta za pomocą łyżki (łyżkę maczam w mące aby nie kleiła się do ciasta), i formuję w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczam w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenia ciastek: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Ciasta dyniowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa