Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z budyniem są pyszne i bardzo proste w wykonaniu
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 76
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 288
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 76
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 288
Składniki
Ciasto francuskie wyciągamy wcześniej z lodówki żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Przygotowujemy budyń.Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki,resztę mleka wlewamy do rondelka i dodajemy dwie łyżki cukru.Doprowadzamy do wrzenia wlewając mleko z wymieszanym proszkiem budyniowym.Mieszamy wszystko krotko ale energicznie.Budyń powinien zgęstnieć wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół. Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu a na budyń kawałki brzoskwiń. Prawą stronę ciasta nakłuwamy nożem w paru miejscach.Stronę z nacięciami zakładamy na lewą stronę i dokładnie łączymy ze sobą brzegi.Można docisnąć widelczykiem. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp,ponieważ ciasto jeszcze urośnie.Smarujemy górę ciasteczek rozmąconym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20-25 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.Są tak smaczne że zaraz znikają z talerza :).