Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka grzybki to bardzo efektowna przekąska do kawy lub herbaty, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom grzybów, ale także słodkości.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2385
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2385
Składniki
Przygotuj ciasto. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i przyprawy. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puch. Dodaj jajko i mieszaj do połączenia składników. Dołóż śmietanę i miód i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto podziel na 2 części w proporcjach 2/3 do 1/3. Z większej części masy nabieraj po łyżce ciasta i formuj z nich kulki. Rozpłaszcz je delikatnie i zrób palcem głębienie w centralnej części. Układaj kapelusze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wgłębieniem do dołu. Z drugiej części ciasta nabieraj po ok. ½ łyżki ciasta i formuj z nich walce, lekko zaostrzając je z jednej strony. Połóż je obok kapeluszy na blaszce. Alternatywnie możesz użyć gotowej formy do pieczenia ciasteczek grzybków. Nie musisz wtedy samodzielnie formować ciasteczek, a jedynie masę przełożyć do foremek. Ciasto włóż do lodówki na 20 minut celem schłodzenia. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 st. Celsjusza, przez ok. 10-12 minut. Przełóż je na kratkę do ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Do garnuszka przenieś czekoladę, cukier puder, kakao, sól i masło. W drugim garnuszku podgrzej śmietanę do momentu aż przy brzegach zacznie bulgotać. Wlej śmietanę do pozostałych składników i odstaw na 1 minutę. Dodaj wanilię i ubij, aż masa będzie gładka i gęsta.
Przygotuj polewę waniliową. Jajko sparz gorącą wodą. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij z cukrem na gładką masę. Dodaj wanilię. Całość ubij na gładką masę o dość gęstej konsystencji.
Przygotuj grzybki. Wystudzone kapelusze maczaj w polewach czekoladowej lub waniliowej. Odkładaj kapeluszem do góry do zastygnięcia. Do głębienia wkładaj po kropli polewy, póki jest jeszcze gęsta i dopasuj nóżki. Przytrzymaj chwilę, aż masa zastygnie i grzybki się scalą. Pistacje zmiel na okruchy i wsyp do miseczki. Możesz też użyć zielonych perełek cukrowych. Trzon łodyg maczaj najpierw w polewie, a następnie zanurz je w zielonej posypce. Ciasteczka grzybki odkładaj na blaszkę do zastygnięcia. Jeśli polewy zaczną zbyt mocno tężeć, podgrzej je trochę, cały czas mieszając.