Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na przepyszne drożdżowe ciasteczka z jabłkami o uroczej nazwie - całuski. Są bardzo proste do wykonania, na ciepło mięciutki, a wystudzone chrupkie, po prostu przepyszne. Serdecznie polecam :)
wałek do ciasta, szklanka
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 147
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 190
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 948
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3059
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 273
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 147
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 190
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 948
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3059
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 273
Składniki
1. Na blat wysypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 3 łyżki cukru, wkruszamy 50 g świeżych drożdży, dodajemy w kawałkach 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany. 2. Następnie siekamy wszystko nożem, a potem zagniatamy. Zagniecione ciasto odkładamy na bok. 3. Umyte 3 jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w płaskie cząstki. 4. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm lub cieniej i wykrawamy kółka szklanką jak na pierogi. 5. Na kółko ciasta kładziemy cząstkę jabłka, sypiemy cynamonem i cukrem, przykrywamy ciastem, lekko dociskamy, ale nie sklejamy brzegów. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 18 minut z termoobiegiem na najwyższym poziomie piekarnika. 8. Po upieczeniu, jeszcze gorące, oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka na ciepło są mięciutkie, po wystudzeniu stają się kruche. Są przepyszne, serdecznie polecam :)