Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Idealne do kawy, herbaty, lub mleka. Dzięki temu, że zawierają wiórki kokosowe są bardziej chrupkie. Moje ciasteczka mają kształt jajeczek i zajączków ponieważ zrobiłam je z myślą o świętach wielkanocnych. Przechowane w puszce, lub słoiku mogą stać nawet trzy tygodnie. Z podanych składników zrobiłam 77 ciasteczek, ale ilość sztuk zależy od wielkości foremki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28499
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28499
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Masło pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać jajko, pokrojoną drobno czekoladę i wiórki kokosowe. Zagnieść ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę zagnieść, żeby powstała zwarta kula. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować i foremką wykrajać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut.