Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe "co-nieco" na świąteczny, sylwestrowy lub karnawałowy stół. Ciasteczka są kruche i lekko kwaskowate. Warto się skusić i zrobić je. Z podanych proporcji wychodzi około 30 ciastek.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4721
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4164
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4721
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4164
Składniki
Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, masła i startej na drobnych oczkach marchewki zarobić ciasto. Przy zarabianiu, gdyby było za rzadkie, podsypać na stolnicy mąką. Na godzinę w woreczku foliowym do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokroić na kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdy położyć cząstkę śliwki. Zrobić z każdego ciastka kopertę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka ułożyć od siebie w pewnych odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą z cukru pudru i soku z cytryny.