Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są dość kaloryczne ze względu na sporą ilość masła. Ale po upieczeniu umieszczamy je w pudełkach i zjadamy po kilka do kawy czy herbaty. Są przepyszne. Pachną masłem i po ugryzieniu dosłownie rozpływają się w ustach.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 65
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4189
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8638
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 65
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4189
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8638
Składniki
Wszystkie składniki posiekać nożem. Stopniowo dodawać po łyżce jogurtu lub śmietany bo ciasto jest suche i trudno się zlepia. Wyrabianie nie należy do najłatwiejszych i wymaga sporo wysiłku fizycznego. Dopiero po kilku minutach wygniatania, staje się miękkie i gładkie. Owijamy je folią spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. Odcinamy po niewielkim kawałku i wałkujemy cieniutko, podsypując blat delikatnie mąką. Wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Niczym nie smarujemy ani nie posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół i pieczemy 8-10 minut do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do zamykanych pojemników. Mogą leżeć nawet miesiąc. Są pyszne. Po ugryzieniu dosłownie rozpływają się w ustach.