Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są dość kaloryczne ze względu na sporą ilość masła. Ale po upieczeniu umieszczamy je w pudełkach i zjadamy po kilka do kawy czy herbaty. Są przepyszne. Pachną masłem i po ugryzieniu dosłownie rozpływają się w ustach.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 443
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 101
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 29
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 443
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 101
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 29
Składniki
Wszystkie składniki posiekać nożem. Stopniowo dodawać po łyżce jogurtu lub śmietany bo ciasto jest suche i trudno się zlepia. Wyrabianie nie należy do najłatwiejszych i wymaga sporo wysiłku fizycznego. Dopiero po kilku minutach wygniatania, staje się miękkie i gładkie. Owijamy je folią spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. Odcinamy po niewielkim kawałku i wałkujemy cieniutko, podsypując blat delikatnie mąką. Wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Niczym nie smarujemy ani nie posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół i pieczemy 8-10 minut do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do zamykanych pojemników. Mogą leżeć nawet miesiąc. Są pyszne. Po ugryzieniu dosłownie rozpływają się w ustach.